çocuklarda gelişim çağı, çocuk gelişimi nasıl olur, çocuklarda fiziksel gelişim süreci

Çocuklarda Fiziksel Gelişim…

Çocuğun fiziksel gelişimi, boy ve kilo artışı ile birlikte organlarının da büyüyüp gelişmesi, olgunlaşması demektir. Fiziksel gelişimin en hızlı çağı süt çağıdır. Bu çağda çocuk bir bütün olarak büyüme gösterir. Oyun çağlarında fiziksel gelişime süt çocuğu çağına göre yavaşlamıştır. Çocuğun fiziksel gelişiminin kalıtım, çevre, psikolojik faktörler etkiler.

Boy ve kilo gelişimi:

Yeni doğan bir bebeğin boyu ortalama 49—50 cm, kilosu ise 3-3,5 kg’dır. Erkek çocuklar genellikle kız çocuklarına göre daha uzun boylu ve daha kilolu doğarlar. Çocuk bir yaşında 10 ila 10,5 kg. ağırlığında ve 70-75 cm. boyunda olurlar. Oyun çağında, süt çağına göre fiziksel gelişmede yavaşlama görülmektedir. Ortalama olarak oyun çağında çocuklar 5-6 cm. uzar, 1,5-2 kg. artar. Çocuğun ağırlığını bulmak için en kolay formül şudur: çocuğun yaşının 2 katına 8 sayısının ilave edilmesiyle bulunur.çocuklarda gelişim çağı, çocuk gelişimi nasıl olur, çocuklarda fiziksel gelişim süreciÖrnek: 3 yaşındaki bir çocuğun ağırlığı 3*2 + 8 = 14 kg. olarak bulunur. Ortalama olarak 3 yasındaki çocuk 14 kg. olmalıdır.

Çocuğun boyunu bulmak için de en kolay formül ise şu şekildedir. Yaş 5 rakamı ile çarpılır 80 eklenir. 3*5 + 80=95 cm olur.

Okul çağında ise, boy uzaması hızı ile ağırlık artması gittikçe yavaşlar. Çocuk 6 ile 12 yaşları arasında yılda ortalama 3-3,5 kg. artar ve 6 cm.de uzar.

Kemik ve kas gelişimi:

Yeni doğan çocukta kemikler kıkırdak halinde kısa ve sayıca yetişkinlere nazaran az bir şekildedir. Zamanla kıkırdak dokusu sertleşerek kemikler uzunluğuna, enine ve yüksekliğine büyürler. Kemiklerin büyümesi ve gelişmesi, kız çocuklarında 18 yaşında, erkek çocuklarında 20 yaşlarında tamamlanır.

Baş çevresi gelişimi:

Doğumdan sonra 34-35 cm olan baş çevresi birinci yılda 12 cm ikinci yılda da 2 cm. artar. 3-12 yaşları arasında baş çevresi yaklaşık 3-4 cm. kadar artar ve baş çevresi yetişkin insan başına yaklaşır. Kafatası arasındaki boşluklar (bıngıldak) 6 adettir. 5 tanesi doğumun ilk günlerinde kapanır. Tepedeki bıngıldakta 12-18 aylarda kapanır. Bıngıldağın geç kapanması kemik hastalığı olanlarda, erken kapanması da beyni gelişmeyenlerde görülür. Çocuk bir doktora götürülür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir